Marieke Wijnmaalen
Huisvestingsadviseur

Op afstand werken

Begin Mei gaf de Premier aan dat thuiswerken nog (in ieder geval) tot 1 September de norm is. Tegen die tijd zijn we bijna allemaal 6 maanden ervaring rijker met het fenomeen thuis- of op afstand werken. Ervaringen hiermee en meningen hierover variëren, mede ingegeven door type werkzaamheden en persoonlijke omstandigheden. En als de kantoren weer opengaan betekent dit door de te nemen maatregelen dat slechts een deel van de werknemers tegelijk op kantoor kan zijn. De rest werkt dan op afstand.

Als huisvestingsadviseur ben ik van mening dat (mede-)werkers veel keuze en eigen verantwoordelijkheid zouden moeten hebben voor wat betreft de plek en het moment waarop zij hun werk doen. Dit komt de productiviteit, gezondheid, prestatie en combinatie van werk- en privéleven van medewerkers ten goede. Maar denk ook bijvoorbeeld aan verlaging van de belasting van het milieu en het vergroten van het bereik van potentiele medewerkers.
Uiteraard is een voorwaarde van het bereiken van deze positieve effecten dat de voorzieningen van hoog kwaliteitsniveau zijn en dat er duidelijke en voor iedereen acceptabele afspraken zijn gemaakt over hoe er gezamenlijk gewerkt wordt. Daarbij denk ik dat het voorlopig nog zo is dat er beroepen zijn die zich slecht lenen voor werken op afstand. En ook ben ik absoluut niet van mening dat kantoren overbodig zijn en iedereen full-time maar uit moet/mag zoeken waar en wanneer hij werkt.

Ik hoop dat we als gevolg van deze periode uitkomen bij een nieuwe werkelijkheid waarbij ‘het kantoor’ een andere functie heeft dan het in veel gevallen had voor Corona en dat meer medewerkers hun werk op een andere wijze in kunnen vullen, soms vanaf een andere locatie en op momenten dat het voor hen goed te combineren is met de prive situatie.  De komende weken schrijf en spreek ik met experts over allerlei aspecten die het op afstand werken – van huis uit of bijvoorbeeld in co-working spaces, satellietkantoren of ‘gastwerkplekken’- raken. Abstracts of podcasts van deze gesprekken, zullen hier terug te vinden zijn. Evenals links naar relevante informatie met betrekking tot bijvoorbeeld het inrichten of gebruik van de thuiswerkplek, productiviteit, omgaan met stress, concentratie, co-working et cetera.
Wil je hier graag iets aan toevoegen of reageren? Klik hier.


Topprestaties door vitale medewerkers 
S1P2 | Mei 2020 | Iris Odding van Healthy@Work

"Ik hoop dat medewerkers het vertrouwen krijgen om werkzaamheden vanuit huis te doen, waar je als je dit zo hebt kunnen regelen heel gefocust kunt werken en erg productief kunt zijn. Dit geeft vaak een bevredigend gevoel wat je weer meer vitaal maakt!  "
Meer....


Better Workplaces: Home vs Offices 
S1P3 | Juni 2020 | Leesman Survey Home working - Employee experience

4 Juni 2020  heb ik het webinar van Leesman bijgewoond over de voorlopige resultaten na de eerste 10.000 respondenten. De definitieve uitkomsten (de survey is nog niet gesloten) volgen over een paar weken.  
Opvallend:
Meer ...


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn